Almanya’ya Geldikten Sonra İlk Yapmanız Gerekenler
August 21, 2023Almanya Eğitim (Öğrenci) Vizesi
August 21, 2023Türkiye’den Almanya’ya Eğitim Amacıyla Gelmek İçin Gerekli Bilgiler
Türkiye’den Almanya’ya eğitim için gelen öğrencilerin öncelikle Hochschulzugangsberechtigung (HZB – Yükseköğretim Erişim Yetkilendirmesi) şartını sağlamaları gerekmektedir. Bu şartı sağlamak için ilk olarak Türkiye’de herhangi bir üniversitede (vakıf veya özel üniversiteler dahil) bir bölümü kazanmış olmaları gerekmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken ilk husus, Almanya’da hangi bölümü okuyacaksanız, Türkiye’de yine aynı veya benzer bir bölümü kazanmanız gerektiğidir. Örneğin, herhangi bir mühendislik bölümünü kazanan bir öğrenci, Almanya’da istediği mühendislik bölümüne geçiş yapabilir. Ancak aynı mühendislik bölümünü kazanan bir öğrenci, hukuk veya tıp gibi farklı bölümleri tercih edemez. Kazandığınız bölümün ikinci öğretim olması durumu herhangi bir değişiklik yaratmaz.
İkinci olarak dikkat etmeniz gereken husus, bitirdiğiniz lise türüdür. Eğer meslek lisesi, imam hatip veya açıköğretim lisesini bitirdiyseniz, Türkiye’de 4 yıllık bir bölümü kazanmanıza rağmen Almanya’da doğrudan eğitim hakkınız olmaz ve öncelikle Studienkolleg olarak adlandırılan eğitimi almanız gerekebilir.
Studienkolleg ile ilgili detaylı bilgileri burada bulabilirsiniz: Studienkolleg
Ancak 2019 yılında, Alman üniversitelerinin yurtdışından gelen öğrencilerin denklik işlemlerini yürüten KMK kurumu, artık Türkiye’deki açıköğretim liselerinin denkliği için doğrudan üniversitelerin karar vereceğini duyurdu. Şu ana kadar birkaç üniversite açık lise denkliği ile ilgili kararlarını açıkladı. Güncel bilgileri bu linkten takip edebilirsiniz.
Yukarıda linkini de verdiğimiz Studienkolleg makalesinde belirtildiği gibi, Studienkolleg’den muaf olmak için Türkiye’deki lisans bölümünüzde en az 1 yıl başarılı bir şekilde eğitim almış olmanız gerekmektedir.
Anadolu veya diğer 4 yıllık lise bitirenler ise AYT (Alan Yeterlilik Testi) puanıyla 4 yıllık bir bölüm kazandıklarında, aynı bölümü veya buna yakın bir bölümü Almanya’da okuyabilirler. Ancak sadece TYT (Temel Yeterlilik Testi) sınavıyla 4 yıllık bir bölüm kazandığında yine Studienkolleg eğitimi almaları gerekebilir. Bunun dışında Meslek Yüksekokulu (MYO) kazanan veya bitirenler için durumlar yine Studienkolleg makalesinde detaylı olarak anlatılmıştır.
MYO ile ilgili belirtilmesi gereken en önemli husus, birçok danışmanlık firmasının “Almanya’da sınavsız Dikey Geçiş” gibi ifadelerle reklam yaparak öğrencileri yanıltmalarıdır. MYO mezunları Almanya’da lisans eğitimine başladıklarında, daha önce aldıkları dersleri saydıramazlar. Yani Almanya’da 6 dönem süren bir lisans eğitimine sahipseniz, MYO’da gördüğünüz 4 dönemlik eğitimi Almanya’da saydıramaz ve lisans eğitimine sıfırdan başlamak zorunda kalırsınız.
Birkaç dönem veya yıl lisans eğitimi aldıktan sonra Almanya’da lisans eğitimine devam eden öğrenciler ise, Almanya’daki kayıtlı oldukları lisans bölümündeki ders içeriklerine ve kredi sayılarına göre, Türkiye’de aldıkları derslerin bir kısmını Almanya’da saydırabilirler. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgileri bu linkte bulabilirsiniz.
Almanya’da çok sayıda İngilizce lisans bölümü bulunmamaktadır. Var olan bölümler de genellikle en az IELTS 6.0 gibi bir seviyede sertifika talep eder. Almanca bir lisans bölümünde eğitim almak istiyorsanız, öncelikle üniversitelere ön kabul başvurusu yapabilirsiniz. Ön kabul veya şartlı kabul olarak adlandırılan bu kabul belgesi, başvurduğunuz üniversitedeki bölüm şartlarını sağladığınızı, ancak dil şartını (Almanca bilgisi) karşılayamadığınızı gösteren bir belgedir. Doğrudan eğitime başlamak için ise C1 seviyesine tekabül eden Almanca sertifikalarından birini almanız gerekmektedir.
DSH 2 veya 3, TestDaF TDN 4, Goethe C2, Telc C1 für Hochschule veya DSD II gibi sertifikalar bu seviyede kabul edilir. Ön kabul başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta, her üniversitenin bu ön kabul için belirlediği almanca seviyesidir. Örneğin, bazı üniversiteler hiç Almanca bilmeyen öğrencilere bile ön kabul verebilirken, bazıları belirli bir almanca seviyesi (A2, B1 vb.) talep edebilir. Hatta bazı üniversiteler hiç ön kabul vermezken, bazıları ise belirli bir Almanca seviyesini talep eder. Yani yukarıdaki sertifikalardan birini almadan önce bu bilgileri kontrol etmelisiniz. Hangi üniversite ön kabul için hangi seviyede almanca bilgisi istiyor, bu bilgileri üniversite tanıtımlarında bulabilirsiniz.
Yukarıdaki tüm HZB şartlarını sağlasanız bile her bölüme ve üniversiteye kesin kabul alamayacağınızı unutmamanız gerekir. Örneğin, tıp, eczacılık ve işletme gibi bölümlerde üniversiteler kontenjanlarla öğrenci alabilir. Bu kontenjan sınırlamasına Numerus Clausus (NC) denir. NC hakkında detaylı bilgileri bu linkte bulabilirsiniz.
Ayrıca, Almanya’da lisans eğitimine ilişkin daha fazla bilgiyi YouTube kanalımızdaki sunumlarımızdan da bulabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=Rs0wNrm7deA
Bu konuların dışında Almanya’da eğitimle ilgili herhangi bir sorunuz olursa, forum sayfamızdan bize iletebilirsiniz: https://community.deutschstudent.com/