Almanya’da Doktora
August 21, 2023Bilgisayar Bilimleri (Informatik) ve Alanları
Bilgisayar Bilimleri (Informatik), temelde “Information” (Bilgi) ve “Automatik” (Otomatik) kelimelerinin birleşmesiyle türetilmiştir ve günümüzde Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) anlamına gelir. Bilgisayar Bilimleri, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerini araştıran ve bu teorileri bilgisayar sistemlerine uygulayabilen pratik teknikleri inceleyen bir bilim dalıdır.
Teorik Bilgisayar Bilimleri
Bu alan daha çok matematiksel yönlerle ilgilenir ve iki temel soruya odaklanabilir: “Ne hesaplanacak?” ve “Nasıl etkili bir şekilde hesaplama yapılabilir?” Bu dal, aynı zamanda teorik bilgisayar biliminin baz diğer konularıyla da ilgilenir: Dilbilim, hesaplanabilirlik ve karmaşıklık teorileri gibi. Örneğin, derleyiciler bu alanda değerlendirilebilir.
Uygulamalı Bilgisayar Bilimleri
Bu dal doğrudan yazılım (software) ile ilgilenir. Daha teknik bir ifadeyle, yüksek seviye programlama dilleri (C#, Java gibi) kullanarak ihtiyacı karşılayan yazılımlar üretmeyi hedefler. Örneğin, web tasarım ayrı bir alan iken masaüstü, telefon ve tabletler için yazılım programlama bu alanın altına girer. Yazılım mühendisliği (Software Engineering) de bu alanda yer alır.
Teknik Bilgisayar Bilimleri
Bu alanda daha çok mikroçiplerle ilgilenilir. Örneğin, mikroçip programlaması bu alanda değerlendirilebilir. Mikroçipler günümüzde neredeyse her elektronik cihazda bulunur. Derin bir elektronik bilgisi gerekmese de temel elektronik bilgisi önemlidir. Bu alanda genellikle makine programlama dillerine yakın diller kullanılır, örneğin Assembler ve C.
Uygulamalı Bilgisayar Bilimleri Alanları
İşletme Enformatiği (Wirtschaftsinformatik), Coğrafi Bilgi Sistemleri (Geoinformatik) ve Tıp Enformatiği (Medizininformatik) Uygulamalı Bilgisayar Bilimleri’nin alanları arasında değerlendirilir. Bu alanları şu şekilde özetleyebiliriz:
Örneğin, Wirtschaftsinformatik; işletme, ekonomi ve bilgisayar mühendisliği derslerini içerir. Bu alandan mezun olanlar genellikle firmalarda müşteri ve yazılımcılar arasında bir köprü olarak çalışırlar. Müşterilerle anlayacakları bir dille iletişim kurarak, müşteri isteklerini yazılımcılara aktarırlar.
Bu sebeple, Uygulamalı Bilgisayar Bilimi (Angewandte Informatik) lisans programlarında ilerleyen dönemlerde belirli bir alan seçmeniz gerekebileceğini unutmamalısınız. Bu yüzden detaylı bir araştırma süreci geçirmeniz önemlidir.
Bahsettiğimiz alanlar kendi içlerinde daha spesifik alt alanlara ayrılmıştır, örneğin Medieninformatik. Bu alan, temel bilgisayar mühendisliği derslerinin yanı sıra görüntü ve video işleme, rendering gibi konuları içerir.
Almanya’da Eğitim Süreci
Almanya’da, geniş kapsamlı bir alan olduğundan çoğu lisans programı belirli bir alan seçimi yapmanızı gerektirebilir. Bu alanlar okuldan okula hatta aynı okulda dönemden döneme değişebilir. Bu seçim zorunluluğu genellikle 3. dönemden itibaren ortaya çıkar.
Önceki paragraflarda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü, Türkiye’deki öğrenciler araştırma aşamasında zorluk yaşayabilirler. Bu durumu şu şekilde özetleyebiliriz:
Eğer okulunuzun sunduğu lisans programı sadece “Informatik” olarak adlandırılıyorsa, genel anlamda Bilgisayar Mühendisliği bölümüdür ve büyük ihtimalle belirli bir alan seçme zorunluluğu olacaktır.
Master (yüksek lisans) programları genellikle belirli bir alana uzmanlaşma amacıyla yapıldığından, sunulan programlar genellikle belirli alanları kapsar.
Almanya’da, lisans ve yüksek lisans düzeyinde yaygın olarak sunulan bazı eğitim programları şunlardır:
- Bilgisayar Bilimleri (Informatik)
- Uygulamalı Bilgisayar Bilimleri (Angewandte Informatik)
- Teknik Bilgisayar Bilimleri
- Bilgisayar Dil Bilimi (Bilgisayar Linguistiği)
- Coğrafi Bilgi Sistemleri (Geoinformatik)
- Medya Bilgisayar Bilimleri (Medya Informatiği)
- Tıp Bilgisayar Bilimleri (TIP Informatiği)
- Endüstriyel Bilgisayar Bilimleri (I Informatiği)
- Yazılım Teknolojisi (Softwaretechnik)
- Bilgi Teknolojisi (Informationstechnik)
Eğer Almanya’da eğitim alıp Türkiye’de bilgisayar mühendisliği denkliği almak istiyorsanız, yukarıda belirtilen programlardan birinden lisans derecesi almanız gerekmektedir. Lisansınızı bu alanlardan birinde tamamladıktan sonra diğer alanlara da yüksek lisans için geçebilirsiniz.
En Çok Sorulan Sorular
İnformatik ile Uygulamalı Informatik (Angewandte Informatik) arasındaki fark nedir? İnformatik genel bir terimdir ve çoğunlukla bilgisayar mühendisliğini kapsar. Uygulamalı İnformatik ise farklı bir disiplin alanı ile birleşerek ortaya çıkan bir bölümdür.
Almanya’da Bilgisayar Bilimleri (Informatik) okuyan öğrenciler ders ve sınav notlarını paylaştıkları Facebook grubumuza aşağıdaki link üzerinden katılabilirler:
https://www.facebook.com/groups/1811128932498642/?fref=ts
Bilgisayar Bilimleri ile ilgili sorularınızı forum sayfamıza yöneltebilirsiniz: