Almanya’da Kimler Üniversite Okuyabilir?
August 21, 2023Almanya’da Eğitim İçin Ortalama Masraflar
August 21, 2023Her yıl, yaklaşık 2000 öğrenci adayı Türkiye’den Almanya’ya üniversite eğitimi için vize başvurusu yapmaktadır. Deutschstudent olarak 2008 yılından bu yana her yıl yaklaşık 200-250 öğrenciye danışmanlık hizmeti sunmaktayız ve vize başvurularımızla ilgili edindiğimiz deneyim ve bilgileri sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Eğitim vizesi başvuruları Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’deki Alman konsolosluklarında yapılır. Hangi şehirden başvuru yaptığınıza bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük bir başarı şansınız olduğunu belirtmek istatistiksel olarak doğru olmaz, ikamet ettiğiniz şehre bağlı olarak vize randevusunu alacağınız IDATA firması tarafından belirlenir. Öğrenci olarak üç farklı vize başvuru türü bulunmaktadır. Bu türlerin, avantajları ve dezavantajları şunlardır:
Dil Kursu Vizesi (Sprachkursvisum): Almanya’da sadece dil öğrenme amacıyla yapılan vize türüdür. Bu tür için gerekli iki temel belge; Almanya’dan alacağınız bir dil kursu kayıt belgesi ve kalacağınız süre boyunca maddi ihtiyaçlarınızı karşılayacağınızı onaylayan bir belge (Garantör veya Bloke Hesap- aşağıda detaylı olarak açıklanacaktır.) gerekmektedir. Bu vize türü en fazla 12 aylık bir süre için verilir ve yasalara göre Almanya’da uzatılamaz. Ancak istisnai durumlar bulunmaktadır ve düşük bir ihtimalle de olsa Almanya’daki yabancılar dairesinde, doğrudan lisans veya yüksek lisans kabulü aldıysanız şansınızı deneyebilirsiniz. Aksi takdirde özellikle 12 ayın sonrasında tekrar dil kursuna devam etmek isterseniz oturum izni (vize uzatma) alamayabilirsiniz. Dil kursu vizesindeki şansınız, her zaman için öğrenci adayı vizesine göre daha düşüktür.
Öğrenci Adayı Vizesi (Studienbewerbervisum): Herhangi bir üniversiteden ön kabul (şartlı kabul) alarak yapılan bir vize türüdür. Bu için ilk gerekli belgeler; Alman üniversitesinden lisans veya yüksek lisans ön kabulu, Almanya’dan bir dil kursu kaydı ve maddi teminattır. Bu kabul ile Almanya’ya gelip, en geç 24 ay içinde hazırlık eğitimini tamamlayıp bir üniversiteye kayıt olmanız gerekmektedir. Gerekli dil koşullarını sağlayıp bir üniversiteye kayıt olmadığınız takdirde 24 ayın sonunda oturum uzatılmaz ve Türkiye’ye gönderilirsiniz. Üniversiteye kayıt olduğunuzda, doğrudan ikamet ettiğiniz şehirdeki yabancılar dairesinde (Ausländerbehörde) 1 veya 2 yıllık bir oturum izni alırsınız; tekrar Türkiye’ye gidip vize başvurusu yapmanız gerekmez.
Eğitim Vizesi (Studienvisum): Eğer hazırlık eğitimini Türkiye’de tamamladıysanız (örneğin TestDaF’ı Türkiye’de aldıysanız) veya bir Alman üniversitesinden İngilizce eğitim verilen bir bölüme doğrudan kabul aldıysanız, eğitim vizesi için başvurabilirsiniz.
Aşağıdaki videoda bu üç vize türünü daha detaylı olarak anlattık, ayrıca videodan Almanya’ya geldiğinizde sahip olacağınız temel hakları da (örneğin çalışma izni gibi) öğrenebilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=HYe0TWRUiJI
Vize Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vize alırken en önemli etken, vize başvuru amacınızı başvurduğunuz konsolosluğa inandırmaktır. Yani konsolosluğu ve sonrasında vize başvurularını inceleyen Almanya’daki yabancılar dairesini gerçekten Almanya’da dil kursu ve sonrasında üniversite eğitimi alacağınıza ikna etmeniz gerekmektedir.
Vize başvurularının cevap alma süreleri şu şekildedir: Üniversite eğitimi için başvuru yapanlar (3. sıradaki vize türü) için ortalama 3-5 hafta, öğrenci adayı vizesi için (2. sıradaki vize türü) 4-6 hafta ve dil kursu vizesi için (1. sıradaki vize türü) yine 4-6 hafta kadar beklerler. Vize başvurunuz ilk olarak Alman konsolosluğu tarafından incelenir ve başvurunuz inandırıcı bulunmazsa direkt olarak reddedilebilir. Red cevapları genellikle başvurudan 1-2 hafta sonra gelir. Konsolosluk, başvurunuzda herhangi bir eksiklik veya samimiyetsizlik görmüyorsa, başvurunuzu Almanya’da ikamet etmek istediğiniz şehirdeki yabancılar dairesine (Ausländerbehörde) iletir. Oradaki süreç, şehre veya dönemdeki yoğunluğa göre değişebilir. Eğer Almanya’daki yabancılar dairesi herhangi bir sorun görmüyorsa, vizenizi onaylar ve başvurduğunuz konsolosluğa kararını iletir.
Vize reddi durumunda, konsolosluk genellikle herkese aynı 2 veya 3 sayfalık standart bir ret cevabı gönderir. Sadece red cevabının bir bölümünü kişiye özel olarak değiştirerek açıklamalarını yaparlar. Eğer vize reddi cevabını haksız buluyorsanız, konsolosluğa itiraz dilekçesi (Remonstrationsantrag) sunarak ya vize başvurunuzu yeniden incelemeye almalarını sağlayabilir ya da daha detaylı (6-7 sayfalık) bir ret cevabı alabilirsiniz.
Yukarıda belirttiğimiz gibi vize alırken en önemli husus gerçekten Almanya’da üniversite eğitimi alacağınıza olan inancınızdır. Alman konsolosluğu bu konuda aşağıdaki konulara öncelik verir:
Vize Evraklarının Eksiksiz Hazırlanması: Vize başvurusu için gerekli evrakların listesini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
http://community.deutschstudent.com/app.php/portal?announcement_27=0#a_27_0
Eğitim Geçmişiniz: Vize şansınızı en çok etkileyen durum, eğitim hayatınızdaki genel profilinizdir. Eğer lisans öğrencisi olarak başvuru yapıyorsanız, liseyi ne zaman bitirdiğiniz, mezuniyet not ortalamanız, üniversiteye ne zaman ve hangi puanla kabul edildiğiniz gibi faktörlere bakılır. Lisans öğrencileri için vize alma şansı, duruma göre değişir. Örneklerle bu konuyu aşağıdaki videoda sizler için açıkladık.
https://www.youtube.com/watch?v=bAkUC8XKvSs
Aynı şekilde yüksek lisans başvurusu yapan öğrenciler için de genel eğitim geçmişi oldukça önemlidir. Bu noktada ne zaman ve hangi ortalama ile mezun olduğunuz ilk etapta incelenir. Eğer lisans eğitiminizin ardından en az 1 veya 2 yıl geçtiyse ve özellikle bu süre içerisinde kendi alanınızla ilgili bir iş deneyiminiz olmadıysa, vize başvurusu yaparken en az A2 veya B1 seviyesinde Almanca sertifikası talep edilebilir. Konsolosluk, bir öğrencinin Almanya’da üniversite eğitimiyle ilgilendiğine gerçekten inanıyorsa, mezuniyet sonrası süre zarfında Almanca öğrenmeye başlaması için yeterli zamanı olduğunu düşünebilir. Bu nedenle, istenen Almanca seviyesi mezuniyet sonrası eğitim arasındaki süreye göre değişkenlik gösterebilir. Bu almanca seviyelerini ise Türkiye’de yapılan Goethe, Telc veya ÖSD gibi resmi sertifikalarla kanıtlamanız gerekmektedir. Eğer eğitim sonrası kendi alanınızla ilgili bir iş deneyimi edindiyseniz, bu tabii ki vize alma şansınızı artırır ve sizden istenen Almanca seviyesini daha düşük bir seviyeye çekebilir. Önerimiz, üniversite eğitiminin bitiminden en az 2 yıl geçtiyse, bir B1 Almanca sertifikası almadan vize başvurusuna gitmemenizdir. Eğer eğitim profiliniz çok iyi ise ve eğitim sonrası hemen hemen hiç ara vermeden çalıştıysanız, elbette A1 veya A2 sertifikası ile de vize alabilirsiniz. Ancak bu seviye yine lisans ortalamanıza ve eğitimi ne kadar sürede tamamladığınıza göre değişiklik gösterir.
Bu durum aynı şekilde ön lisans mezunları için de geçerlidir.
İngilizce bir lisans veya yüksek lisans programından kabul alıp o üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin Almanca sertifikası almaları zorunlu değildir, ancak sertifika almanız vize alma şansınızı artırabilir.
Ön Kabul: Yukarıda bahsettiğimiz gibi, öğrencinin yetkilileri Almanya’ya eğitim amacıyla gittiğine ikna etmesi gerekmektedir. Bu amaçla en önemli adım, herhangi bir Alman üniversitesinden “şartlı veya ön kabul” almak olacaktır.
Şartlı Kabul Nedir?: Almanya’daki üniversitelere başvurup bölümle ilgili kriterleri sağladığınıza dair teyit alırsınız. Ancak kabulünüzün geçerli olması için Almanca dil bilgisini sağlamanız gerekmektedir. Bunun için Almanya’da yaklaşık 1 yıl kurs aldıktan sonra üniversitelerde DSH veya TestDaF sınavlarını geçerek Almanca seviyesini sağlamanız gerekmektedir. Sitemizde DSH ve TestDaF sınavlarıyla ilgili ayrıntılı bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Şartlı kabul aldıktan sonra şayet varsa üniversitenin kendi dil kursunda, yoksa DSH hazırlık kursu veren özel bir kursta kayıt yaptırıyorsunuz. Kayıt yaptıracağınız kursun haftalık en az 18 saat ders veren bir kurs olduğuna dikkat ediniz. Birçok üniversitenin şartlı kabul için dil kriteri bulunmaktadır. Örneğin bazı üniversiteler hiç Almanca bilmeyen öğrencilere bile şartlı kabul verebilirler. Bazı üniversiteler belirli seviyelerde Almanca bilgisi isteyebilirler (A2, B1, B2 vb.). Sitemizde birçok üniversitenin tanıtımı bulunmaktadır ve bu tanıtımlarda kriterler belirtilmiştir. Üniversite tanıtımları ile ilgili bilgileri aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
Bir diğer sıkça sorulan konu da şartlı kabul aldığınız üniversite ile kayıt yaptırdığınız dil kursunun aynı şehirde veya hatta aynı eyalette olması gerektiği zorunluluğudur. Ancak böyle bir zorunluluk asla bulunmamaktadır. Örneğin, X üniversitesinden şartlı kabul aldıysanız, Almanya’nın diğer ucundaki Y şehrindeki bir dil kursuna kayıt yaptırabilirsiniz.
Almanca Bilgisi: Normal şartlarda, Alman devletinin belirlediği kanunlara göre öğrenci adayı vizesi başvurusu yaparken kesinlikle vize başvurusu sırasında belirli bir Almanca seviyesine sahip olmanız gerekmemektedir. Ancak yukarıda belirttiğimiz nedenlerden ötürü, artık vize başvurusu yapan adaylardan durumlarına göre belirli bir seviyede Almanca sertifikaları istenmektedir. Son dönemlerde hiç Almanca bilgisi olmadan vize başvurusu yapan adayların neredeyse tamamına yakını vize başvurusundan red cevabı almıştır. Eğer kendi çabanızla veya bir kurs aracılığıyla Almanca öğrendiyseniz, ancak Goethe, ÖSD veya Telc gibi bir sınav için kayıt olamadıysanız yine vize başvurusu yapabilirsiniz. Bu durumda konsolosluk vize başvurusu sırasında size yazılı veya sözlü (hatta her ikisi birden) bir Almanca sınavı yapabilir. Rastgele olarak size 7-10 soru arası bir liste sunar ve bu soruları Almanca yanıtlamanızı ister. Aynı zamanda birkaç soruyu İngilizce yanıtlamanızı da isteyebilirler. Eğer sertifikalarınız yoksa, artık vize şansınız tamamen vize görüşmesinde yapacağınız kısa Almanca testindeki anlık performansınıza dayanır.
Goethe Enstitüsü’ne mutlaka gitmeniz gerekmez. Herhangi bir kursa gitmek, çevrimiçi kaynakları kullanmak veya özel ders almak gibi yöntemlerle çalışarak daha sonra Goethe, Telc veya ÖSD gibi sınavlara kayıt olabilirsiniz. Ayrıca bu sınavlardan alacağınız puanlar da vize şansınızı etkiler, çünkü dil öğrenme başarınızı gösterir.
Maddi Konular: Öğrencinin Almanya’daki eğitim süresince masraflarını nasıl karşılayacağını göstermesi gerekmektedir. Bunun için iki yol bulunmaktadır: Garantör veya Bloke Hesap.
Garantör belgesi Türkiye’den kabul edilmemektedir. Almanya’dan herhangi birinin sizin adınıza garantörlük yapması gerekmektedir. Garantörünüzün illa gideceğiniz şehirde bulunması veya akrabalık ilişkisi olması gerekmemektedir. Garantörle ilgili bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?t=11548
Bloke hesabını ise Fintiba veya Expatrio gibi çevrimiçi bankalarda açabilirsiniz. Güncel vize için istenen miktar aylık 934 Euro’dur. En az bir yıllık miktarı (11.208 Euro) bloke hesabınızda göstermeniz gerekmektedir.
Tekrar belirtmek gerekirse, garantör veya bloke hesabının olması zaten vize başvurusu için gereklidir ve bu belgelerden birine sahip olmak vize almanızı kesinleştirmez. Ayrıca garantör veya bloke hesabı olması vize şansınızı değiştirmez. Sadece bloke hesabı ile başvuru yapanlarda kontrol süreci daha kısa sürdüğü için vize başvurunuzun sonuçlanması belki 2-3 gün daha erken olabilir.
İyi Niyet Mektubu: Kendinizi tanıtan ve Almanya’daki hedeflerinizi belirten bir veya iki sayfalık “Almanca” bir motivasyon mektubu yazmalısınız. Özellikle şimdiye kadar aldığınız eğitim, Almanya’daki amaçlarınız ve eğitimi tamamladığınızda iş hayatında nasıl bir yol izlemeyi planladığınızı belirtmelisiniz. Eğitim amacınıza inandırıcı bir şekilde ulaşmak için, başvuru sırasında eğitim planlarınızı ayrıntılı bir şekilde açıklamanız önemlidir. Ayrıca kabul aldığınız bölüm ve üniversite hakkında da mutlaka araştırma yapmalısınız. Kabul aldığınız bölümde hangi derslerin, hangi dönemde verildiğini, üniversitenin öğrenci sayısını, konumunu vb. bilgileri mutlaka öğrenmelisiniz. Çünkü gerçekten eğitim planınızı yapmış olup olmadığınızı, araştırma içerisinde olup olmadığınızı kontrol etmek isteyeceklerdir.
Yaş Problemi: Yukarıda tanımladığımız 3 vize türüne başvuru yaparken illa belli bir yaşın altında olmanız gerektiği şeklinde bir kural veya kanun bulunmamaktadır. Ancak yaşınız ne kadar yüksekse, doğal olarak eğitim hayatına verdiğiniz ara da o kadar fazla olduğu için vize alma şansınız azalır.
Son olarak, vize görüşmesine giren diğer öğrenci arkadaşların vize deneyimlerini paylaştığı vize anı defterini forum sayfamızda bulabilirsiniz.
https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?f=7&t=17917
Ayrıca vize için gerekli önemli bilgileri içeren ikinci vize sunumunu YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Bütün adaylarımıza vize başvurularında başarılar dileriz.