DSH Almanca Sınavı
August 21, 2023Numerus Clausus (NC) Nedir?
August 21, 2023Almanya’da üniversiteler “Fachhochschule” (Uygulamalı Bilimler Üniversitesi) ve “Üniversite” olmak üzere iki ana grupta sınıflandırılır. Teknik üniversiteler gibi, Fachhochschule’lerde (FH) de bulunur, türkçe çevirisi “Uygulamalı Yüksekokul” olarak geçer, ancak bu tanımı ülkemizdeki Meslek Yüksekokulları ile karıştırmamak önemlidir. FH’ler ile üniversiteler arasında tanım ve denklik açısından herhangi bir fark yoktur. Yani, FH’den aldığınız diploma ile üniversiteden aldığınız diploma arasında Türkiye’deki denklik açısından bir fark bulunmaz.
FH’nin ingilizce karşılığı “University of Applied Sciences” olarak geçer. Günümüzde artık FH adı yerine genellikle “Hochschule” (HS) terimi kullanılmaktadır. Normal üniversiteler ile FH’ler arasındaki en büyük fark, üniversitelerin daha çok teoriye, FH’lerin ise pratiğe yönelik eğitim vermesidir. Birkaç yıl öncesine kadar FH’larda yüksek lisans yapma şansı sınırlıydı, ancak bugün birçok FH doktora akreditasyonu almıştır. Bu nedenle başvuracağınız FH bölümünün doktora akreditasyonuna sahip olup olmadığını iyi araştırmanızı öneririz.
FH’lerin diğer bir farkı da üniversitelerde 6 dönem süren birçok lisans programının FH’lerde 7 hatta 9 dönem sürebilmesidir. FH’ler sadece teknik ve işletme bölümlerinde eğitim verir. Tarih, edebiyat ve sosyoloji gibi bölümler FH’lerde bulunmaz. Hatta kimya ve fizik gibi doğa bilimleri de yine sadece üniversitelerde okutulur. Tıp, eczacılık ve diş hekimliği gibi bölümler de sadece üniversitelerde sunulur. Ancak yukarıda belirtildiği gibi, FH’den alacağınız mühendislik diploması Türkiye’de ve Almanya’da üniversite diplomasıyla aynı denkliğe sahiptir. Öğrenci sayısı bakımından da FH’lerin nüfusu daha azdır. En kalabalık FH’nin öğrenci sayısı yaklaşık 10.000’dir. Hemen hemen bütün FH’lerde bölüme başlamadan önce veya okurken belirli bir döneme kadar 6 veya 12 haftalık bölümle ilgili staj belgesi sunmanız gerekmektedir.
FH’de lisans bitirip üniversitede yüksek lisans yapılabilir. Ancak lisans veya yüksek lisansa FH’den başlayıp daha sonra üniversiteye geçmek isterseniz bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Birçok üniversite FH’den üniversiteye yatay geçişi kısıtlamıştır. Bazı üniversiteler ise FH’den en az 90 kredilik (ECTS) ders aldıktan sonra geçişi mümkün kılar. Ancak yabancı öğrencilerin Almanya’ya gelişlerinin 3. döneminin sonundan itibaren bölüm veya üniversite değiştirme hakkının olmadığını unutmamanız önemlidir. Bu nedenle FH’den üniversiteye geçiş fırsatı oldukça sınırlıdır. Yine de geçiş yapmayı düşündüğünüz üniversiteyle iletişime geçip bilgi almanızı öneririz.
FH ile üniversite arasında seçim yaparken, yukarıda anlatılan nedenleri göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle meslek lisesi veya MYO mezunu olan öğrencilerin teknik bir üniversite yerine FH’leri tercih etmesi daha mantıklı ve gerçekçi bir seçenek olabilir.
Genel olarak toplumda, FH’lerde eğitimin üniversitelere göre daha kolay olduğu yönünde bir görüş vardır. Ancak sadece kolay olduğu için FH’leri tercih edenlerin yanlış bir karar verebileceklerini belirtmekte fayda var. RWTH Aachen’de makine mühendisliği masteri yapan bir öğrenci ile FH Dortmund’da master yapan bir öğrenci aynı derecede zorluk yaşamayabilir, FH’larda eğitimin daha kolay olduğu genellemesi her zaman geçerli değildir.
Her geçen yıl, üniversiteler ile FH’ler arasındaki farklar azalmaya başlasa da FH mezunlarının üniversite mezunlarına göre iş başvurularında bazı dezavantajlarının olabileceğini unutmamak önemlidir. Ancak bu dezavantajın, alınan FH bölümlerine göre değişebileceğini akılda tutmak gerekir. Örneğin, günümüzde mekatronik eğitimi alan FH öğrencilerinin diğer üniversite öğrencilerine göre daha yüksek iş bulma şansına sahip olduğu durumlar mevcuttur.
Fachhochschule sistemi ve üniversite arasındaki farklar ayrıca aşağıdaki video ile açıklanmıştır:
Fachhochschule sistemi ve üniversite arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi almak için tartışma forumlarımızı ziyaret edebilirsiniz: