Fachhochschule Nedir?
August 21, 2023Almanya’da Studienkolleg Eğitimi
August 21, 2023Almanya’daki üniversiteler her yıl Türkiye’deki gibi bölümlere belirli sayıda öğrenci alırlar. Başvuru yapan öğrenci sayısı, ayrılan kontenjana göre fazlaysa öğrencilerin lise notları göz önüne alınarak bir bekleme listesi oluşturulabilir. Bu bölümler arasındaki not ortalamasına göre yapılan sıralamaya “Numerus Clausus” (NC) denir. NC ortalamasının Almanya’da en yüksek olduğu bölümler tıp, diş hekimliği ve eczacılık gibi sağlık alanlarındaki bölümlerdir.
Almanya’daki temel not sistemi, Türkiye’dekinin tam tersi şekildedir. Almanya’da en yüksek not 1 iken, en düşük not 4’tür. Örneğin, bir üniversitede makine mühendisliği için 200 öğrenci alınacaksa ve başvuru yapan öğrenci sayısı 200’e ulaşmazsa, bu durumda başvuran tüm öğrenciler kabul edilir ve bu tür bölümlere “NC-frei” denir.
Ancak NC sistemi AB dışından gelen öğrenciler için farklı bir şekilde işler. Örnek olarak açıklayacak olursak: Köln Üniversitesi tıp bölümü yılda 300 öğrenci alıyor olsun. Bu kontenjanın %5-8’i yabancı öğrencilere ayrılır ve bu da yaklaşık olarak 6-10 yabancı öğrenci alımına denk gelir. NC sistemi diğer öğrenciler dışında yabancı öğrenciler için ayrı bir kümeye uygulanır. Örneğin, bu toplam 300 kişilik kontenjanda 500 Alman ve diğer AB ülkelerinin öğrencileri başvurmuş olsun. 500 öğrenci için ayrı bir küme oluşturulurken, 50 yabancı öğrenci farklı bir kümede değerlendirilir. 50 yabancı öğrencinin ülkelerindeki not ortalamaları öncelikle Alman sistemine çevrilir ve Alman not sistemine göre en yüksek not ortalamasına sahip 6 öğrenci kabul edilirken, diğer 44 öğrenci reddedilir.
Yabancı öğrencilerin not ortalamasını Alman sistemine çevirmek için Bayerische Formel adı verilen bir formül kullanılır. Bu formül oldukça basittir:
(Nmax – Nd) / (Nmax – Nmin) x 3 + 1
- Nmax: Alınabilecek en yüksek puan
- Nmin: Geçebilmek için alınan en düşük puan
- Nd: Kendi notunuz
Liseyi bitirip lisans başvurusu yapacak öğrencilerin sadece LYS yerleştirme puanları dikkate alınır.
Yukarıdaki formüle göre:
- Nmax = 560
- Nmin = 180
Nd = LYS yerleştirme puanınızı yazarak Alman sistemine göre not ortalamanızı hesaplayabilirsiniz.
Eğer lisans eğitimine Türkiye’de devam ederken, lisans tamamlama için başvuru yapıyorsanız, sadece LYS yerleştirme puanınız göz önünde bulundurulur. Daha önceki sistemde en azından ilk 2 yılını tamamlayan öğrencilerde %50 ortalama LYS puanından ve diğer %50 ortalama ise bulunduğu 4. döneme kadar alınan not ortalamasından hesap edilirdi. Yeni sisteme göre ise öğrenci adayı Türkiye’de 7. dönemde bile olsa artık Türkiye’deki üniversitede alınan notların hiçbir önemi yoktur; NC notu hesaplanırken sadece LYS puanına bakılır.
Ancak Almanya’da hazırlık eğitimini tamamlayıp üniversiteye lisans eğitimine başlarken, derslerin saydırılabilmesi mümkündür ve bu durumda Türkiye’deki puanlarınız ve ders kredileriniz oldukça önemli olacaktır. Lisans tamamlama ve ders saydırma ile ilgili ayrıntılı bilgileri bu linkte bulabilirsiniz.
Meslek Yüksekokulu (MYO) veya lisans mezunlarında ise sadece bitirme notu dikkate alınır. Yukarıdaki Bayerische Formel’e göre:
- Nmax: 4
- Nmin: 2
- Nd: Bitirme notunuz (GPA)
Bunu hesaplamak için yazarak Alman sistemiyle not ortalamanızı öğrenebilirsiniz.
Yüksek lisans bölümlerinin birçoğunda belirli bir NC sistemi olmamakla birlikte, lisans bölümlerindeki gibi kesin bir NC değeri de olmayabilir. Yüksek lisans başvurusunda etkili olan faktörler, lisans bitirme notu, bazı bölümlerde yetenek sınavı, staj belgeleri ve motivasyon mektubudur. Ayrıca yüksek lisans bölümleri belirli bir ağırlığı olan alanda eğitim verirler ve öğrencinin lisans derslerinde özellikle kendi eğitim verdikleri alana göre ders aldığını göz önünde bulundururlar. Örneğin, endüstri mühendisliği yüksek lisans bölümleri makine mühendisliği veya yönetim ağırlıklı alanı olarak ikiye ayrılabilir (daha farklı ağırlık alanları da vardır.). Makine mühendisliği üzerine eğitim veren endüstri mühendisliği bölümü, yüksek lisans başvurusu yapan öğrencinin öncelikle sayısal derslerin not ortalaması ve kredi sayısına dikkat eder. Yönetim ağırlıklı eğitim veren üniversiteler için ise öncelikli kriter işletme derslerinin not ortalaması ve kredi sayısıdır. Bu nedenle yüksek lisans bölümleri için belirli bir NC notu bulunmamaktadır.
Özellikle lisans (Bachelor ve Staatsexamen) bölümlerine başvuru yapacak öğrenciler ortalama puanlarını TestAS sınavıyla oldukça yukarı çekebilirler. TestAS sınavı hakkında bilgileri bu linkte bulabilirsiniz.
Aşağıda, bazı üniversite ve bölümlerdeki NC ortalamaları verilmiştir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi, yabancı öğrenciler için uygulanan NC sistemi, yukarıdaki puanları doğrudan referans almanızı tavsiye etmez. Sadece tahmini ortalama değerler hakkında fikir edinebilirsiniz. Bilhassa en sık sorulan sorulardan biri olan “Şu üniversitede şu bölüme girebilmek için LYS’den kaç puan almam gerekiyor?” sorusuna kesin bir cevap vermek zordur. Ayrıca, aşağıdaki NC ortalamaları her yıl değişebilir ve yüksek lisans programlarının NC değeri genellikle net olarak belirlenmemiştir. Aşağıda yer alan veriler 2017/18 kış dönemine aittir ve 2013 verileri ile kıyaslandığında özellikle tıp ve makin mühendisliği alanlarında NC ortalamarının ciddi şekilde yükseldiği görülmektedir.
Aşağıdaki NC değerleri referans amaçlıdır:
Makine Mühendisliği:
- FH Aachen: 3.0
- TU Berlin: 2.1
- RU Bochum: 2.0
- Uni Erlangen-Nürnberg: 2.0
- HTW Berlin: 2.0
Psikoloji:
- Bamberg: 1.4
- FU Berlin: 1.0
- HU Berlin: 1.1
- Bielefeld: 1.1
- TU Chemnitz: 1.2
- Uni Magdeburg: 1.5
- Uni Wuppertal: 1.5
Hukuk:
- FU Berlin: 1.6
- Bremen: 2.5
- Münster: 1.8
- HU Berlin: 1.6
- Düsseldorf: 1.3
- Uni Hamburg: 2.1
- Uni Bonn: 1.9
- Frankfurt: 2.3
Bilgisayar Bilimleri (Informatik):
- FH Aachen: 3.3
- FU Berlin: 1.5
- Uni Münster: 2.4
- Uni Hamburg: 2.5
İşletme:
- FU Berlin: 1.5
- Bremen: 2.2
- Düsseldorf: 1.7
- Uni Frankfurt: 1.3
- Münster: 2.1
Elektrik-Elektronik Mühendisliği:
- FH Augsburg: 3.3
- HTW Berlin: 1.7
- FH Kiel: 2.0
- HS Bonn Rhein Sieg: 3.0
Tıp:
- Heidelberg: 1.0
- Berlin Charite: 1.0
- Köln: 1.2
- Düsseldorf: 1.2
- Uni Ulm: 1.1
- Gießen: 1.4
Endüstri Mühendisliği:
- RWTH Aachen: 1.4
- TU Berlin: 1.8
- Bremen: 2.1
- TU Dortmund: 3.2
- Duisburg-Essen: 3.0
- Uni Hamburg: 2.0
NC ile ilgili sorularınızı forum sayfamızda paylaşabilirsiniz:
http://community.deutschstudent.com/
Ayrıca puan çevirme işlemini anlattığımız sunumumuza Youtube içeriğimize bu linkten ulaşabilirsiniz.